co je nového ve světe dobrého a zdravého jídla?

Jak vařit zdravě a pochutnat si na tom? To mě ukázala Francie a ráda to naučím i vás.

Doráda v šafránové omáčce

Pražma neboli doráda je naše oblíbená ryba. Často ji dělám jenom pečenou, ale tahle šafránová omáčka, která je zajímavá jak chutí, tak barvou, pražmu nádherně doplní… co budete potřebovat 2 pražmy 1 cibuli 1 stroužek česneku 1/4 l suchého bílého vína 2 kuličky celého…

kRÁLÍK NA ŠVESTKÁCH

Svátky se blíží a možná už přemýšlíte, jakou dobrotu na svátky uvaříte… Na štědrý den se většinou držíme klasiky, ale rodina se schází během celých svátků a určitě se budete chtít něčím zajímavým blýsknou. Takže tady můj recept na našeho oblíbeného králíka na švestkách:…

PODZIMNÍ TIAN

Už leta děláváme Tian z lilků, cukety a rajčat, ale nedávno jsem objevila i tuto podzimní variantu. Svou nádherou ani chutí si ničím nezadá s tou letní. V původním receptu byl pastyňák, (což je zjednodušeně řečeno taková sladší petržel), ale nikde se mi ho nepodařilo sehnat, u…

melanzane alla parmigiana aneb italské lilkové lasagne

Co se skrývá pod tímto komplikovaným názvem? Jedná se o smažené lilky, které se skládají ve vrstvách s rajčatovou omáčkou, mozzarellou a parmezánem, bazalkou a nakonec se zapečou v troubě, kde se všechny ingredience spojí a navrch vytvoří gratinovanou kůrku.  Melanzane alla parmigiana se…

není meloun jako meloun aneb nebojte se experimentovat

S melouny je to vždycky nějaké podivné. Chutná jako ovoce, ale je to zelenina… Taky jsem si myslela, že meloun je více méně mezinárodní slovo a znamená vždy totéž. Ale ouha! Francouzi sice mají meloun, ale neříkají mu meloun nýbrž pasteque (čti pastek). Slovo…

Pečené papriky s mozzarellou – recept

Dalo by se říct, taková malá pizza Margherita :). Zkuste, je to super osvěžující recept od mé kamarádky z Francie. Papriky si můžete dát jako přílohu ke grilovanému masu, jen tak samotné jako lehkou večeři, nebo třeba i s rozpečenou bagetou. co budete potřebovat…

5 rad, které zaručí úspěch vašeho salátu

Původně jsem chtěla psát o mrkvi, ale dnešní návštěva jedné rádoby luxusní restaurace mne přivedla na myšlenku, že pár dobrých tipů na to, jak udělat dobrý salát, by se mohly hodit ledackomu. Možná si pamatujete na hlávkové saláty našich babiček, kdy listy plavaly ve…

Rebarborový koláč z alsaska

Stejně jako já čekám celý rok na vysněné třešně, nemůže se můj syn dočkat rebarbory, tedy respektivě rebarborového koláče. Tato směs kyselé rebarbory ve sladkém koláči je prostě božská!  A pozor! Dočetla jsem se, že rabarbora, kromě obsahu spousty vitamínů, má ještě jednu vlastnost…

grilované cuketové plátky

Jednoduchý a výborný recept. A ještě k tomu zdravý – no co si ještě přát! Hned vám řeknu jak na to!  Cuketu můžete udělat klidně jen v troubě, ale pokud máte čas a chuť rozdělat gril, vřele doporučuji! No a co k tomu? Zkuste…
chicks, easter chick, easter

recept – kuře v zeleninovém loži

co k tomu potřebuji Kuře (nechávám na vás, jaká míra jeho šťastného bytí vám leží na srdci a zda zvolíte kuře z bio chovu či od premiéra :)) 1 celer 5 mrkví 6 stroužků česneku 1 cibule 50 g másla Sezónní  varianty : ¼…
avocado, vegetable, food

AVOKÁDO ANEB úŽASNÉ ZELENÉ „BAHNO“ MÉ SVATEBNÍ CESTY

Moje první setkání s avokádem bylo v Chile na svatební cestě. Měsíc jsme cestovali po Peru, Bolívii a Chile, dýchali místní atmosféru, navštívili jsme poušť Atacama s jejími nádhernými barvami, jezero Titicaca, doly stříbra v Potosí i slavné zapomenuté město indiánů Machupicchu. Prostě nádhera…