není meloun jako meloun aneb nebojte se experimentovat

S melouny je to vždycky nějaké podivné. Chutná jako ovoce, ale je to zelenina… Taky jsem si myslela, že meloun je více méně mezinárodní slovo a znamená vždy totéž. Ale ouha! Francouzi sice mají meloun, ale neříkají mu meloun nýbrž pasteque (čti pastek). Slovo melon mají taky, ale není to ten náš zelený s červenou dužinou, ale tento oranžový. Takže pozor na to, až si ve Francii budete chtít dát meloun .).

super osvěžení

Francouzský MELON se pěstuje hodně v oblasti Charente, kousek nad Bordeaux. Pravděpodobně právě zde vymysleli úžasnou kombinaci melounu s vínem Pineau de Charente, které je podobné portskému. Meloun jenom rozkrojíte napůl, vydlabete zrníčka a důlek zalijete sladkým dezertním vínem. Potom lžičkou vykrajujete kousky melounu a užíváte si chuť směsi dobře vychlazeného ovoce se sladkým vínem.

MELOUN NASLANO - CO TOMU ŘÍKÁTE?

Dalším nápadem, jak si dát meloun, je na kostičky nakrájený do salátu smíchaný s kuličkami mozarelly, sušenou šunkou a citrónovo hořčičnou zálivkou. Smíchájí se vám krásně jednotlivé chutě a je to rozhodně originální! Navrch posypte bazalkou!

melounový ovocný salát

No a ještě úžasnější kombinace je melounový salát, který kombinuje různé druhy melounů s grapefruitem.
Podrobný recept najdete v mojí kuchařce Zeleninové příběhy.

a ještě tip, jak poznáte, že je meloun zralý

  1. Přivoňte k němu. Ještě přes slupku musí pěkně vonět.
  2. Podívejte se, zda se stopka od melounu lehce odlupuje (spojení je jakoby naprasklé). Pokud stopka pevně drží, meloun ještě bude potřebovat čas na dozrání.
  3. Barvu by měl mít pěkně žlutou, ne zelenou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *