Rebarborový koláč z alsaska

Stejně jako já čekám celý rok na vysněné třešně, nemůže se můj syn dočkat rebarbory, tedy respektivě rebarborového koláče. Tato směs kyselé rebarbory ve sladkém koláči je prostě božská! 

A pozor! Dočetla jsem se, že rabarbora, kromě obsahu spousty vitamínů, má ještě jednu vlastnost – váže na sebe tuk a je účinná v boji s nadváhou :). Takže když si dáte koláč, tak vlastně zhubnete 🙂 :). Teda asi ne, ale vyčitky svědomí hubnoucích budou o něco menší…

CO POTŘEBUJI?

  • 1 kg rebarbory
  • listové těsto 
  • 5 lžic cukru
  • 1 zakysaná smetana
  • 3 vajíčka
  • Práškový cukr na posypání

Začněte minimálně hodinu před pečením. Rebaboru nejprve omyjte, potom ji musíte zbavit vláken, které má na povrchu. 

jak jednoduše oloupat rebarboru

Doporučuji takový trik: stonek rebarbory příčně nařízněte, ale nedořízněte.
To pomůže odloupnout vlákna na povrchu. Začněte  na obou koncích, potom vždycky přeřízněte stonek v půli a odloupněte vlánkna z obou stran. Vypadá to komplikovaně, ale s trochou praxe to máte za chvilku hotové.

co potom?

  •  Až stonky rebarbory zbavíte vláken, nakrájejte je na tenčí  plátky.
  • Dejte do misky, posypejte dvěma lžícemi cukru, promíchejte a nechte odležet (minimálně hodinu, ale můžete nechat i přes noc).
  • Rozválejte listové těsto do kruhové formy.
  • V misce rozmíchejte 3 vajíčka a 1 zakysanou smetanu. Přidejte 2 vrchovaté lžíce cukru.
     
  • Slijte šťávu, kterou pustila rebarbora (určitě si na ní pochutnáte a má v sobě spoustu vitamínů).
  • Na rozválené těsto nasypte 2/3 nakrájené rebarbory, zalijte směsí vajíček se smetanou. Potom navrch přisypte zbylou rebarboru (aby vykukovala).
  • Dejte péct do trouby na  220 stupňů po dobu 10 min a potom snižte teplotu na 180 stupňů cca 25-minut. 
  • Po vychladnutí posypte koláč moučkovým cukrem.

Na cukru nešetřete

Ačkoliv běžně v receptech dělím množství cukru dvěma, na rebarborovém koláči se cukrem šetřit nevyplácí. Rebarbora je sama o sobě hodně kyselá a je potřeba ji trochu zjemnit. Nicméně s cukrem to zase nepřehánějte, vžycky můžete přicukrovat na talíři. 

Kdo má rád chuť vanilky, přidejte do směsi vajíčka a smetany vanilkový cukr.

tip na závěr

V Alsasku se dělá ještě varianta MERINGUEE, což je rebarborový koláč s bílou sladkou čepicí.  Do vajíčko smetanové směsi přidáte jen 2 žloutky a zbylé bílky našleháte na tuhý sníh, do kterého přimícháte na konci šlehání 100g cukru po malých dávkách.

Když je koláč upečený, stáhněte troubu na 110 stupňů. Pomocí cukrářského sáčku ozdobte koláč bílkem (od středu) a v troubě nechte schnout cca 1 hodinu. 

Zajímavá je kombinace kyselé rebarbory se sladkým bílkem. Já osobně se ale přikládním ke klasické verzi. Je to na vás 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *