5 rad, které zaručí úspěch vašeho salátu

Původně jsem chtěla psát o mrkvi, ale dnešní návštěva jedné rádoby luxusní restaurace mne přivedla na myšlenku, že pár dobrých tipů na to, jak udělat dobrý salát, by se mohly hodit ledackomu.

Možná si pamatujete na hlávkové saláty našich babiček, kdy listy plavaly ve sladkokyselém nálevu. Nic moc, že? Jak tedy na křupavoučký salát rozplývající se na jazyku?

RADA č.1

jak správně vybrat salát

Už když salát kupujete, dejte pozor, ať je co nejčerstvější. Jak to poznáte? Listy by neměly být povadlé nebo zahnědlé. Je dobré salátu sáhnout “na prdelku” – chytnou ho za spodní část. Hned na osah zjistíte, jestli se uvnitř skrývá dužnaté srdce čerstvých listů, nebo jen unavený, nekřupavý střed.

RADA č.2

jak uchovávat salát

Určitě v ledničce. Hlávku salátu zabalte do vlhké čisté utěrky a potom ho uložte do spodní části ledničky.

 

RADA č.3

jak připravit salát

Chcete křupavý listový salát? ZÁKLADNÍ PRAVIDLO ZNÍ: ZBAVTE SALÁT VODY!
Listy salátu samozřejmě pořádně omyjte, aby vám necvakala hlína mezi zuby. Vyhoďte povadlé venkovní listy. Potom je ale nutné salát řádně osušit! To je alfa a omega křupavého salátu. Pokud listy necháte i jen trochu mokré, stanou se dvě věci:

1. Salátové listy začnou měkknout a ztratí svou křupavost
2.Voda ze salátu vám rozředí zálivku, která pak ztratí svou chuť a říz.
 

A teď, jak salát dobře usušit?

Podle mne fungují jen dva způsoby.
1. Salátová odstředivka, která je naprosto perfektní a budete se divit, kolik vody ze salátu odkape.
2. Druhý způsob je trochu “skautský”, ale funguje také dobře. Dejte oklepané listy do velké čisté utěrky, svažte do uzlíčku, chyťe za cípy a pořádně roztočte (doporučuji venku). Nebojte se, odstředivá síla nedovolí salátu vypadnout, jenom musíte udržovat rychlost točení :)).

RADA č.4

co se zbylými listy salátu

Salát politý zálivkou je nutné hned sníst. Pokud tedy budete mít více salátu než sníte, můžete zbylé, již umyté a !!dobře usušené!!! listy, dát do plastové uzavírací nádoby. Navrch přidejte díl papírové kuchyňské utěrky. Ta udrží salát hezky v suchu tím, že absorbuje vlhkost ze salátových listů a salát tak vydrží ještě pár dnů čerstvý.

 

RADA č.5

jak udělat zálivku

Zde jsou moje top 3 zálivky, i když tu první – dijonskou (recept mé tchýně) využívám v 90% už léta a ještě se nám neomrzela.
POZOR – zálivku nalejte na salát až těsně před podáváním. Mohla by mít stejný efekt jako voda a salátové listy by změkly a ochably.
 
 
DIJONSKÁ
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa (např. balsamico)
1 lžička dijonské hořčice
 
ZÁKLADNÍ
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce citrónové šťávy
Špetka soli, pepř
HOŘČIČNÁ S MEDEM
2 lžíce olivového oleje
Lžička tekutého medu
Lžička hrubozrnné hořčice a l ´ancienne
 

Ingredience řádně smíchejte vidličkou nebo metličkou, aby se dobře propojily.

Použít můžete i jiné oleje, nebojte se experimentovat i s octy. Vždy ale doporučuji vybírat kvalitní produkty
 
 

no a co přidat do salátu?
představivosti se meze nekladou!

zkuste následující kombinace

  • niva + vlašské ořechy
  • toasty s rozpečeným kozím sýrem
  • avokádo + rajčata + losos
  • feta + sušená rajčata + olivy
  • tuňák + vejce na tvrdo
  • kousky grilovaného masa + parmezán

A nezapomneňte i na další saláty jako třeba

  • mrkvový
  • rajčatový
  • ředkvičkový
  • fazolkový
  • čekankový
  • lilkový
  • z červené řepy

Inspirace najdete v mé kuchařce Zeleninové příběhy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *