Co se skrývá pod tímto komplikovaným názvem? Jedná se o smažené lilky, které se skládají ve vrstvách s rajčatovou omáčkou, mozzarellou a parmezánem, bazalkou a nakonec se zapečou v troubě, kde se všechny ingredience spojí a navrch vytvoří gratinovanou kůrku.
Melanzane alla parmigiana se také někdy nazývají Parmigiana di melanzane. Co ten název znamená? Melanzane jsou v italštině lilky, to je jasné. Dlouho jsme si myslela, že názav Parmigiana souvisí s parmezánem, který recept obsahuje. Ale nedávno jsem se dočetla, že prý pochází ze sicilského slova „Parmiciana“ což jsou dřevěné překrývající se lamely okenic, které připomínají vrstvy lilků!

co budete potřebovat
- 3 větší lilky
- 4balení mozzarelly
- 100 g parmezánu
- 700 ml rajčatové pasaty (řidčího protlaku)
- Menší cibuli
- Čerstvou bazalku, sůl, pepř
- Olivový olej
Jak na to
- Nakrájejte lilky podélně na plátky cca 4 mm tlusté.
- Posolte je a nechte vypotit (lilky v kontaktu se solí pustí vodu, tu pak kuchyňskou papírovou utěrkou osušte).
- Lilky opečte na pánvi na olivovém oleji. Stačí jen cca 1,5 min z každé strany, než chytnou trochu barvu. Potom je osušte v papírovém ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku a nechte vychladnout.
- Mozzarellu nakrájejte na tenčí plátky. Osušte ji také ubrouskem, pokud je hodně vlhká, pomačkejte ji, aby pustila vodu.
- Parmezán nastrouhejte.
- Připravte si rajčatovou omáčku. Na lžičce olivového oleje osmahněte na drobno nakrájenou cibulku, zalijte rajčatovou pasatou. Přidejte bazalku, sůl a pepř a nechte 15 min povařit na mírném ohni.
- A teď už jdeme skládat!
- Do zapékací misky dejte na dno naběračku rajčatové omáčky.
- Potom poskládejte vrstvu lilků – hezky vedle sebe, aby mezi plátky lilků nebyly mezery.
- Na lilky přidejte plátky mozzarelly, několik lístků čerstvé bazalky a posypte 2 lžičkami parmezánu.
- Přelijte tenkou vrstvou rajčatové omáčky (asi půl naběračky) a pokračujte s dalšími vrstvami : lilky – mozzarella – bazalka – parmezán – rajčatová omáčka.
- Poslední vrstva se skládá z lilků, bazalky a omáčky. Navrch pořádně posypte parmezánem.
- Pečte v troubě 40 min na 180 stupňů. Na posledních 10 min přidejte teplotu na 210 stupňů nebo zapněte gril, aby se na hoře vytvořila krustička.




PŘEJI MŇAMKOVOU CHUŤ!
Jak vařit zdravě a pochutnat si na tom? To mne naučila Francie a já to ráda ukážu i vám!