Moje první setkání s avokádem bylo v Chile na svatební cestě. Měsíc jsme cestovali po Peru, Bolívii a Chile, dýchali místní atmosféru, navštívili jsme poušť Atacama s jejími nádhernými barvami, jezero Titicaca, doly stříbra v Potosí i slavné zapomenuté město indiánů Machupicchu. Prostě nádhera a vzpomínky na celý život!
Z naší předchozí cesty do jihovýchodní Asie jsme byli zvyklí i na kulinářské objevy všech možných chutí. Tady nás Jižní Amerika trochu zklamala a všudy přítomné Pollo con Patatas fritas (smažené kuře s hranolkami) už nám lezlo docela krkem. Tím nechci místní kuchyni hanit, v lepších restauracích určitě najdete super kulinářské speciality, ale my měli přece jenom omezený rozpočet a snažili jsme se najít dobré jídlo za menší peníz.


No a jednoznačným hitem se stal sendvič s avokádem! Avokádo tam totiž koupíte na každém rohu, jsou dvojnásobně velká než ty, které se prodávají u nás, a hlavně jsou dokonale zralá. Prostě úžasná krémová hmota, kterou stačí jen vyloupnout. Na chleba jsme si namazali avokádo, přidali plátek dobrého sýra a měli jsme boule za ušima!!!
Po návratu jsme si chtěli zážitek zopakovat, ale ouha. Avokáda byly tvrdá, když jsme je nechali doma uležet, tak zčernala buď zvenku, nebo zevnitř…
Když jsme si s kamarádkou vyměňovali zdravé recepty pro naše dětičky, svěřila se mi, že synovi chtěla zpestřit jídelníček a začala mu dělat z avokáda pomazánku, něco na způsob guacamole. S pocitem, že mu nachystala nějvětší dobrůtku a plácla se přes kapsu, jí to ale syn ohodnotil: „Mami, to už zase budeme mít to zelený bahno?“ 🙂
co musíte vědět o avokádu
I když má avokádu krásně zeleno-zeleninovou barvu, jedná se o ovoce. Je velmi bohaté na minerály a obsahuje hodně vitaminu E. Najdete ho dost v často i v různých dietách, což samo o sobě dokládá jeho „zdravost“.
ZÁKLADEM, ABYSTE SI NA AVOKÁDU POCHUTNALI, JE, ŽE MUSÍ BÝT ZRALÉ!!
Jak už jsem zmínila, abyste si na avokádu mohli pochutnat, základním parametrem je, že musí být zralé! Pokud ne, pokud bude ještě tvrdé, nepodaří se vám ho rozmixovat a hlavně nebude mít skoro žádnou chuť. Proto buďte trpěliví a chvíli si počkejte.
Jak poznám, že je avokádo zralé?
Avokádo si musíte omačkat, nejlépe na jeho tenkém konci (u stopky). Zralé je měkké, ale nesmíte při osahání cítit pod slupkou „propadliny“. To už je přezrálé. Důležité je také, aby při výběru mělo avokádo jednotnou barvu.
Také na něj při „testování“ moc netlačte, pokud tak učiníte ještě v obchodě, a po vás další nakupující, stane se nezralé avokádo měkkým (ale ne zralým) a navíc se začne rychle kazit.
V některých obchodech najdete avokádo s označení RTE. Připomíná to trochu zkratky našich pubertálních dětí jako WTF, BFF, IDN (ještě, že si můžeme vygooglit, cože nám to vlastně potomci chtějí říct :)). V tomto případě je zkratka označením READY TO EAT – tedy připraveno k jídlu, aneb správně vyzrálé, vhodné hned ke konsumaci.
JAK AVOKÁDO SKLADOVAT,
ABY VÁM UZRÁLO
A NEZKAZILO SE?

S avokádem je trochu potíž, pokud ho chcete připravit v jeden konkrétní den, například pro návštěvu. Jak zajistit, aby už bylo měkké, ale ještě nepřezrálé?
Pokud nespěcháte, skladujte jej při běžné pokojové teplotě. Avokádo tak vydrží až 10 dní (podle stavu, v jakém jste jej koupili).
Pokud chcete urychlit zrání avokáda, zabalte ho do novinového papíru a nechte při pokojové teplotě. Za 3-5 dní vám hezky dozraje. Dalším trikem, který podpoří zrání ještě rychleji, je zabalit avokádo do papírového kraftového sáčku (například takové ty hnědé EKO dárkové tašky na víno) spolu s banány nebo jablky. Produkují totiž etylen, který uvězněný v papírovém sáčku urychlí zrání.
Mimo jiné můžete tento trik použít i na tvrdá kiwi.
A co udělat s avokádem, když jej rozříznu a je ještě nezralé?
Může se stát, že z venku vám již avokádo přijde měkké, ale po rozříznutí je patrné, že vnitřek ještě nedozrál. Nezoufejte! Rozetřete po dužině jemně štávu z citónu, kyselina citrónová tak zamezí zhnědnutí vnitřku avokáda v kontaktu s kyslíkem. Půlky avokáda potom spojte zpět k sobě a zabalte je do potravinové fólie. Nechte pár dní v ledničce a avokádo vám hezky dojde.
avokádové nápady
avokádové kostičky NA TOASTY

Co potřebuji?
2 avokáda, 1 větší rajče, lžička olivového oleje, stroužek česneku, sůl, pepř, lžička citrónové šťávy
Avokádo nakrájejte na větší kostky, rajče na malé kostičky. Promíchejte a polijte citrónovou šťávou a olivovým olejem a posypte na jemno nakrájeným česnekem.
Otoustujte si chleba, potřete jej česnekem a avokádovou směs nandejte navrch. Hotovo!
guacamole
ANEB
AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA
Úžasná pomazánka z avokáda, kterou si můžete nabírat kukuřičnými tortillami jako aperitiv nebo mňamku k televizi, nebo jí natřít na chleba. Nebo třeba nabírat špalíčky mrkve…
Jak na to?
Vidličkou rozmačkejte zralé avokádo, přidejte lžičku zakysané smetany, lžičku citrónové šťávy, sůl a pepř. A je hotovo. Nebo můžete také vše rozmixovat v mixéru.
Jak vařit zdravě a pochutnat si na tom? To mne naučila Francie a já to ráda ukážu i vám!