melanzane alla parmigiana aneb italské lilkové lasagne

Co se skrývá pod tímto komplikovaným názvem? Jedná se o smažené lilky, které se skládají ve vrstvách s rajčatovou omáčkou, mozzarellou a parmezánem, bazalkou a nakonec se zapečou v troubě, kde se všechny ingredience spojí a navrch vytvoří gratinovanou kůrku. 

Melanzane alla parmigiana se také někdy nazývají  Parmigiana di melanzane. Co ten název znamená? Melanzane jsou v italštině lilky, to je jasné. Dlouho jsme si myslela, že názav Parmigiana souvisí s parmezánem, který recept obsahuje. Ale nedávno jsem se dočetla, že prý pochází ze sicilského slova „Parmiciana“ což jsou dřevěné překrývající se lamely okenic, které připomínají vrstvy  lilků! 

co budete potřebovat

  • 3 větší lilky
  • 4balení mozzarelly
  • 100 g parmezánu
  • 700 ml rajčatové pasaty (řidčího protlaku)
  • Menší cibuli
  • Čerstvou bazalku, sůl, pepř 
  • Olivový olej

Jak na to

  1. Nakrájejte lilky podélně na plátky cca 4 mm tlusté.
  2. Posolte je a nechte vypotit (lilky v kontaktu se solí pustí vodu, tu pak kuchyňskou papírovou utěrkou osušte).
  3. Lilky opečte na pánvi na olivovém oleji. Stačí jen cca 1,5 min z každé strany, než chytnou trochu barvu. Potom je osušte v papírovém ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku a nechte vychladnout.
  4. Mozzarellu nakrájejte na tenčí plátky. Osušte ji také ubrouskem, pokud je hodně vlhká, pomačkejte ji, aby pustila vodu.
  5. Parmezán nastrouhejte.
  6. Připravte si rajčatovou omáčku. Na lžičce olivového oleje osmahněte na drobno nakrájenou cibulku, zalijte rajčatovou pasatou. Přidejte bazalku, sůl a pepř a nechte 15 min povařit na mírném ohni.
  7. A teď už jdeme skládat!
  8. Do zapékací misky dejte na dno naběračku rajčatové omáčky.
  9. Potom poskládejte vrstvu lilků – hezky vedle sebe, aby mezi plátky lilků nebyly mezery.
  10. Na lilky přidejte plátky mozzarelly, několik lístků čerstvé bazalky a posypte 2 lžičkami parmezánu.
  11. Přelijte tenkou vrstvou rajčatové omáčky (asi půl naběračky) a pokračujte s dalšími vrstvami : lilky – mozzarella – bazalka – parmezán – rajčatová omáčka.
  12. Poslední vrstva se skládá z lilků, bazalky a omáčky. Navrch pořádně posypte parmezánem.
  13. Pečte v troubě 40 min na 180 stupňů. Na posledních 10 min přidejte teplotu na 210 stupňů nebo zapněte gril, aby se na hoře vytvořila krustička.

PŘEJI MŇAMKOVOU CHUŤ!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *