PODZIMNÍ TIAN

Už leta děláváme Tian z lilků, cukety a rajčat, ale nedávno jsem objevila i tuto podzimní variantu. Svou nádherou ani chutí si ničím nezadá s tou letní.

V původním receptu byl pastyňák, (což je zjednodušeně řečeno taková sladší petržel), ale nikde se mi ho nepodařilo sehnat, u nás se moc nepěstuje. Já ale stejně ráda improvizuji, takže jsem místo něj zvolila řepu. V tomto případě žlutou, ale můžete požít i klasickou červenou.

V letní variantě prokládám zeleninu kozím sýrem a ančovičkami. Tady jsem zvolila na proložení v jednom řádku pikantní klobásu a v druhém kozí sýr a obě varianty jsou moc dobré. Tak si můžete vybrat podle vašich preferencí.

co budete potřebovat

  • 2- 3 velké mrkve – zkuste sehnat s co největším průměrem
  • 3 brambory
  • 3 menší řepy
  • 2 cibule

Jde o to, aby průměr zeleniny byl přibližně stejný, a kolečka se vám hezky skládala

  • Misku růžičkové kapusty
  • 1 měkkou pikantní klobásu nebo 1 váleček kozího sýru
  • Slunečnicová semínka
  • Olivový olej
  • Sůl (hrubozrnná), pepř

JAK NA TO

  • Nakrájejte všechnu zeleninu na plátky cca 3mm silné, cibuli o něco tenčí.
  • Kozí sýr nebo klobásu také nakrájejte na plátky.
  • Do misky skládejte „nastojato“ jednotlivé plátky stále dokola (mrkev, cibule, brambora, řepa, klobása/sýr,….)
  • Kapustičky oloupejte a rozčtvrťte.
  • Dejte je do osolené vařící vody a vařte 1 minutu. Potom je slijte a přelijte studenou vodou.
  • Kapustičky nasypte okolo poskládané zeleniny.
  • Vše osolete, opepřete, pokapejte olivovým olejem.
  • Posypte tymiánem (nejlépe čerstvým) a slunečnicovými semínky.
  • Dejte do trouby na 180 stupňů cca 40 minut, dokud nebude zelenina hezky měkká.
  • Po vytažení z trouby posypte Tian ještě hrubozrnnou solí. Ta je v kombinaci s nasládlou zeleninou naprosto skvělá!

Po vytažení z trouby posypte Tian ještě hrubozrnnou solí. Ta je v kombinaci s nasládlou zeleninou naprosto skvělá!

tip na závěr

Pokud by se vám nechtělo zeleninu skládat a řešit průměr jednotlivých plátků, hoďte všechnu zeleninu i s klobáskou (můžete třeba přidat i patizon) na pekáček a upečte ji. Jídlo při servírováním sice nevypadá tak okázale, ale zase se chutě lépe propojí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *