Svátky se blíží a možná už přemýšlíte, jakou dobrotu na svátky uvaříte… Na štědrý den se většinou držíme klasiky, ale rodina se schází během celých svátků a určitě se budete chtít něčím zajímavým blýsknou. Takže tady můj recept na našeho oblíbeného králíka na švestkách:

co budete potřebovat
- 1 králík
- 1 cibule + 1 šalotka (můžou být i 2 cibule)
- 2 stroužky česneku
- 2dcl červeného vína
- 4 cl koňaku
- 2 lžíce třtinového cukru
- 16 sušených švestek
- 200g zakysané smetany
- Tymián
JAK NA TO?
- Králíka rozporcujte, osolte a opepřete.
- Nakrájejte cibuli, šalotku a česnek na drobno.
- Víno nalijte do kastrůlku, přidejte cukr a nechte zahřát, dokud se cukr nerozpustí. Potom odstavte z plotny a přidejte sušené švestky. Nechte je ve víně macerovat.
- Na pánvi na olivovém oleji opečte kusy králíka do zlatova, při otáčení na druhou stranu přidejte nakrájenou cibuli, šalotku a česnek a smítka tymiánu.
- Opékejte, dokud králík nechytne zlatavou barvu. Potom přelijte velkým panákem koňaku a oflambujte.
- Pozor, připravte si vše dopředu – koňak, sirky mějte po ruce. Když budete se zapálením dlouho otálet, alkohol steče dolů a z flambování nic nebude…
- Vyndejte švestky z vína, nechte je stranou a víno přelijte přes králíka. Ztlumte oheň na minimum, přikryjte pokličkou a nechat na mírném ohni vařit cca 40min.
- Potom maso vyndejte z pánve a uložte do tepla, nejlépe do pekáčku do trouby na 120o.
- Zvyšte plamen a omáčku vařte tak dlouho, dokud nezredukuje a začne být hustší. Potom přimíchejte zakysanou smetanu (doporučuji vyndat ji předem z lednice, aby se nesrazila) a švestky.
- Na závěr můžete kusy králíka vrátit do omáčky nebo ho sósem přelít až na talíři. To je na vás!
A jako přílohu doporučuji rýži, případně těstoviny – takové čerstvé tagliattele nejsou vůbec k zahození!

Jak vařit zdravě a pochutnat si na tom? To mne naučila Francie a já to ráda ukážu i vám!