kRÁLÍK NA ŠVESTKÁCH

Svátky se blíží a možná už přemýšlíte, jakou dobrotu na svátky uvaříte… Na štědrý den se většinou držíme klasiky, ale rodina se schází během celých svátků a určitě se budete chtít něčím zajímavým blýsknou. Takže tady můj recept na našeho oblíbeného králíka na švestkách:

co budete potřebovat

  • 1 králík
  • 1 cibule + 1 šalotka (můžou být i 2 cibule)
  • 2 stroužky česneku
  • 2dcl červeného vína
  • 4 cl koňaku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 16 sušených švestek
  • 200g zakysané smetany
  • Tymián

JAK NA TO?

  • Králíka rozporcujte, osolte a opepřete.
  • Nakrájejte cibuli, šalotku a česnek na drobno.
  • Víno nalijte do kastrůlku, přidejte cukr a nechte zahřát, dokud se cukr nerozpustí. Potom odstavte z plotny a přidejte sušené švestky. Nechte je ve víně macerovat.
  • Na pánvi na olivovém oleji opečte kusy králíka do zlatova, při otáčení na druhou stranu přidejte nakrájenou cibuli, šalotku a česnek a smítka tymiánu.
  • Opékejte, dokud králík nechytne zlatavou barvu. Potom přelijte velkým panákem koňaku a oflambujte.
  • Pozor, připravte si vše dopředu – koňak, sirky mějte po ruce. Když budete se zapálením dlouho otálet, alkohol steče dolů a z flambování nic nebude…
  • Vyndejte švestky z vína, nechte je stranou a víno přelijte přes králíka. Ztlumte oheň na minimum, přikryjte pokličkou a nechat na mírném ohni vařit cca 40min.
  • Potom maso vyndejte z pánve a uložte do tepla, nejlépe do pekáčku do trouby na 120o.
  • Zvyšte plamen a omáčku vařte tak dlouho, dokud nezredukuje a začne být hustší. Potom přimíchejte zakysanou smetanu (doporučuji vyndat ji předem z lednice, aby se nesrazila) a švestky.
  • Na závěr můžete kusy králíka vrátit do omáčky nebo ho sósem přelít až na talíři. To je na vás!

A jako přílohu doporučuji rýži, případně těstoviny – takové čerstvé tagliattele nejsou vůbec k zahození!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *