kdo jseM

Zelenina je můj denní chleba

Vařit zeleninu mě moc baví. Zelenina je nezbytností i láskou zároveň. Neotřelé kombinace a prázdné talíře všech mě pokaždé potěší. Za mnoho svých receptů a nápadů vděčím Francii, která mi otevřela nejen své zeleninové poklady a ukázala, jak potěšit srdce a jazýček celé rodiny.

Ráda to naučím i vás.

 

 

VAŘIT ZDRAVĚ A ZÁROVEŇ SI NA JÍDLU POCHUTNAT JE MOJE KUCHAŘSKÉ MOTTO

MÉ DĚTSKÉ žalostné VZPOMÍNKY NA ZELENINU

Nejvíc jsem nenáviděla rozblemtané zelené lusky v bílé omáčce. Dalším nepřítelem byla dušená mrkev! Lečo na talíři ve mně vzbuzovalo nepříjemné asociace a babiččino zeleninové rizoto plovoucí ve vodě bylo za trest (babi promiň, tvoje Kulajda ale byla the best!). Nic moc dalšího se doma nedělalo. Strejda vždy prohlašoval, že jediná zelenina, kterou jí, je cibule, česnek a kyselá okurka…

 

Dříve jsem hodně trpěla atopickým ekzémem a musela jsem se zajímat o to, co jím. Testy na alergie ukázaly intoleranci na bramborový škrob a další potraviny. Hodně jsem experimentovala, zkoušela různé diety a omezení. Bála jsem se, aby podobným problémem netrpěly moje děti, tudíž jsem až extrémně dbala na postupné zavádění potravin do jídelníčku, kupovala jen bio potraviny. Děti to ale nechtěly jíst a já samotná jsem se někdy přemlouvala, že je to zdravé, tak mi to přece musí chutnat. Dnes už vím, že každý extrém je špatně a že nejdůležitější v životě je radost z toho co děláme, máme a jíme!

dnes baští zeleniNu celá rodina

Můj vztah k zelenině, jidlu a vaření jednoznačně změnila Francie, královna lahodných zeleninových pokrmů. Časté návštěvy u mé francouzské rodiny a tři roky strávené ve Francii mi ukázaly, že vařit se dá zdravě i chutně. Dozvěděla jsem se, jak důležité je dodržovat sezónnost, a že daleko více si pochutnáte na flákotě od ověřeného řezníka! A to bez většího násilí  pochopila i celá moje rodinka J

Možná mojí největší kuchařskou satisfakcí je to, že můj dnes již samostatně bydlící syn si běžně vaří zeleninová jídla podle mých receptů!,

Křupavé zeleninové lusky s česnekem, hrubou solí a rajčaty jsou moje milovaná příloha

Mrkev můžu na všechny způsoby! Nastrouhanou do salátu, mrkvovou polévku nebo jako teplou přílohu.

Lilek, cuketa a rajčata jsou moje svatá letní trojice. Bez nich se neobejde žádná grilovačka.

Gratinovaný květák s bešamelovou omáčkou je stálice naší kuchyně, která pravidelně okouzluje návštěvy.

moje kuchařka zeleninové příběhy

Když mi pořád moje kamarádky volali:  „Mončoo, jak děláš tudle zeleninu?“ nebo „Mám doma cuketu, poraď co s ní“, rozhodla jsem se moje top recepty sepsat. Nejdřív jenom do wordu, abych je měla při dalším zavolání pěkně po ruce. A když jsem ty recepty dávala dohromady, vyvstávaly mi vzpomínky o tom, jak jsem k nim přišla, nebo co jsem u vaření zažila. A napadlo mne oboje spojit. 

A tak vznikla kuchařka MOJE ZELENINOVÉ PŘÍBĚHY. Není to kuchařka ani francouszké kuchyně, ani bio, ani vegetariánská. Je to kuchařka pro všechny, kteří chtějí začít jíst více zeleniny bez ošizení svých chuťových pohárků a kteří se chtějí stravovat zdravěji – jen občas nevědí, jak na to.